Nederlands Kampioen Biertappen

Het Nederlands Kampioen Biertappen wordt jaarlijks door de Stichting Tapwedstrijden.nl georganiseerd. De Stichting Tapwedstrijden.nl is in 2010 opgericht om horecaprofessionals enthousiast te maken met het juist tappen van bier. Elk jaar komt er een schepje boven op, want de kwaliteit van het biertje wordt met de jaren beter.
.
Winnaar van 2015
Rick Moenen draagt dit jaar de titel van: Beste Nederlandse Biertapper 2015. Rick Moenen werd beoordeeld door horeca-experts, de oud-winnaars en bierspecialisten. Dit jaar heeft het plaatsgevonden op de Horecava beurs in Amsterdam. In de selectierondes werden er twee fluitjes en twee vaasjes getapt. Alles moest volgens de regels van tapwedstrijden.nl Wij gaan ons voor volgend jaar inschrijven, want wie wil niet zo’n titel. Wij moeten het misschien wel gaan opnemen tegen professionals. Maar oefening baart kunst! Wil je ook oefenen? Wij hebben een paar regels van bier tappen voor jullie gevonden. Succes!

Hier de instructie om een perfect biertje te tappen.

A. De voorbereiding: Gebruik altijd schone bierglazen wanneer u bier gaat tappen.

1. Reinig de glazen grondig in warm water met een beetje afwasmiddel (echt niet te veel gebruiken!)

2. Spoel de glazen daarna grondig af met koud stromend kraanwater. (Vet en zeep zijn funest voor het schuim!)

3. Controleer of het glas vet- en zeepvrij is door het glas ondersteboven tegen het licht te houden. (Het glas is schoon wanneer het water gelijkmatig langs het glas naar beneden loopt, zonder vlekken zichtbaar te maken.)

Het Bier tappen

1. Gebruik gekoelde, schone en natte glazen: * Een koel glas garandeert een stabielere schuimkraag. * Een koel glas zorgt er ook voor dat het net getapte bier langer vers blijft en zijn sprankelende eigenschap behoudt.

2. Pak het glas altijd onderaan of in het midden vast om er zeker van te zijn dat het schoon blijft.

3. Open de tapkraan in één snelle, vloeiende beweging. Het bier stroomt alleen goed in het glas als de tapkraan volledig geopend is. Als de tapkraan slechts half geopend is, wordt het bier door de kraan heen geperst, waardoor het sterker gaat schuimen. Laat het bier langs de binnenzijde van het glas stromen.

4. Je kunt de hoogte van de schuimkraag variëren door de hoek waaronder u het glas onder de tuit houdt en de afstand tussen het glas en de tuit te variëren. Hoe rechterop en hoe dichterbij de tuit u het glas houdt, hoe meer schuimvorming er optreedt.

5. Breng het glas langzaam in verticale stand terwijl je het biertje tapt.

6. Vul het glas totdat het schuim bijna over de rand van het glas loopt.

7. Sluit de tapkraan in één vloeiende beweging.

8. Voor het beste eindresultaat verwijder je het overtollig schuim van het glas door na het tappen een afschuimer onder een hoek van 45 c in één vloeiende beweging over de rand van het glas te bewegen.

Bron:Handig, mei 2008 – Handigewebsite.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s